Τα μανιτάρια έχουν ιστορία χιλιάδων ετών. Αποτελούσαν «σύμβολο αθανασίας», για
τους Αιγύπτιους, «πηγή υγείας», για τους Κινέζους, «δώρο θεού», για τους Ρωμαίους,
ενώ οι αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν «πηγή δύναμης» για τους πολεμιστές τους.
Φυσικά όλα αυτά δεν ήταν τυχαία. Όλοι αυτοί οι λαοί, είχαν από νωρίς αντιληφθεί τις
ιδιαίτερες ιδιότητες των μανιταριών, όπως και την υψηλή διατροφική τους αξία. Μια
αξία βεβαίως, την οποία σήμερα η επιστήμη έχει αποδείξει και η οποία επιβάλλει το
μανιτάρι ως σημαντικό μέρος των διατροφικών συνηθειών.
Οι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που περιέχουν, οι σημαντικές ποσότητες φυτικών
ινών, το Κάλιο, ο Φωσφόρος, ο Σίδηρος, το Σελήνιο, το Χρώμιο, ο Ψευδάργυρος, οι
Βιταμίνες A, B C, D & Ε, αλλά και οι λίγες θερμίδες που περιέχουν, κατατάσσουν τα
μανιτάρια πολύ ψηλά στους πίνακες της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.
Έτσι, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης και χωρίς ακρότητες διατροφής, τα
μανιτάρια συμβάλλουν:
• Στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα
• Στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη
• Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
• Στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα
• Στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Στη διατήρηση, ανάπτυξη και επανόρθωση των ιστών
• Στη λαμπρότητα και σφριγηλότατα του δέρματος
• Στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και μια τεράστια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων, είμαστε βέβαιοι ότι τα μανιτάρια θα αποτελέσουν αναντικατάστατο μέρος των διατροφικών σας επιλογών.
Η χρήση αφυδατωμένων μανιταριών στην κουζίνα σας, συνδέεται με μια σειρά πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, με μόνη προϋπόθεση η αποξήρανση τους να έχει γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ας δούμε κάποια από αυτά:
• Τα αρώματα τους όχι απλά διατηρούνται, αλλά είναι εντονότερα από
εκείνα των φρέσκων μανιταριών.
• Οι διατροφικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες μένουν αναλλοίωτες.
• Ιδιαίτερα τα άγρια μανιτάρια, είναι διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου,
και όχι μόνο κατά την πολύ μικρή περίοδο στην οποία καρποφορούν.
• Είναι εύχρηστα και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι
και δύο χρόνια), χωρίς την παραμικρή φυσική ή διατροφική αλλοίωση.
• Δεν περιέχουν ίχνος συντηρητικών ουσιών.