Η γαστρονομική, αλλά και η θρεπτική αξία της τρούφας, την κάνουν περιζήτητη σε όλο τον κόσμο. Αυτή η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, καθιστούν την τιμή της ιδιαίτερα υψηλή. Το άρωμα αυτού του μοναδικού υπόγειου μανιταριού είναι ξεχωριστό, αποτελεί εξαιρετική λιχουδιά, ενώ μια ελάχιστη ποσότητα, αρκεί για να μετατρέψει μια απλή συνταγή σε ένα απίθανο έδεσμα. Το γεγονός της πλούσιας βιολογικής της αξίας την καθιστά χρήσιμη για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ θεωρείται ότι έχει σημαντικές αφροδισιακές ιδιότητες. Στα προϊόντα τρούφας συγκαταλέγονται επίσης το Λιγκουίνι με Μαύρη Τρούφα και το Ριζότο με άγρια τρούφα, τα οποία παρουσιάζονται σε αντίστοιχες κατηγορίες.
Τα μανιτάρια προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων η οποία φημίζεται για την ποσότητα, αλλά κυρίως για την ποιότητά τους.
Τα μανιτάρια έχουν ιστορία χιλιάδων ετών. Αποτελούσαν «σύμβολο αθανασίας», για τους Αιγύπτιους, «πηγή υγείας», για τους Κινέζους, «δώρο θεού», για τους Ρωμαίους, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν «πηγή δύναμης» για τους πολεμιστές τους. Φυσικά όλα αυτά δεν ήταν τυχαία. Όλοι αυτοί οι λαοί, είχαν από νωρίς αντιληφθεί τις ιδιαίτερες ιδιότητες των μανιταριών, όπως και την υψηλή διατροφική τους αξία. Μια αξία βεβαίως, την οποία σήμερα η επιστήμη έχει αποδείξει και η οποία επιβάλλει το μανιτάρι ως σημαντικό μέρος των διατροφικών συνηθειών. Οι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που περιέχουν, οι σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, το Κάλιο, ο Φωσφόρος, ο Σίδηρος, το Σελήνιο, το Χρώμιο, ο Ψευδάργυρος, οι Βιταμίνες A, B C, D & Ε, αλλά και οι λίγες θερμίδες που περιέχουν, κατατάσσουν τα μανιτάρια πολύ ψηλά στους πίνακες της θρεπτικής αξίας των τροφίμων. Έτσι, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης και χωρίς ακρότητες διατροφής, τα μανιτάρια συμβάλλουν:
• Στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα
• Στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη
• Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
• Στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα
• Στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Στη διατήρηση, ανάπτυξη και επανόρθωση των ιστών
• Στη λαμπρότητα και σφριγηλότατα του δέρματος
• Στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος