Παραδοσιακά χειροποίητα και πεντανόστιμα Λαζάνια !!!
Συστατικά: Σιμιγδάλι Σκληρού Σίτου 100%, Φρέσκο Γάλα Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης, Φρέσκα Αυγά.
Παραδοσιακά, τα ζύμωναν μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονταν πάνω στο σατζ, ένα μεταλικό σκεύος, το οποίο τοποθετούνταν απ’ ευθείας πάνω σε φωτιά.
Τα φύλλα ψήνονταν ένα - ένα, κι έτσι αφυδατωμένα διατηρούνταν για πολύ καιρό στο κελάρι του σπιτιού.
Σήμερα η Αγροζύμη, παίρνει εκλεκτό αλεύρι από ελληνικά σιτάρια, το ζυμώνει με νερό και ψήνει προσεκτικά, ένα – ένα τα φύλλα περέκ.
Χωρίς ίχνος συντηρητικού, τα φύλλα διατηρούνται για πολύ καιρό και γίνονται έμπνευση για δεκάδες δημιουργίες στην κουζίνα σας.
Αεράτα, δανδελένια, πεντανόστιμα!
Ένα πεντανόστιμο “ψωμί” που διατηρείται για αρκετούς μήνες στο ντουλάπι μας.
Το φύλλο περέκ είναι ιδανική λύση για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε ψωμί στο σπίτι, αλλά η συνταγή ή οι περιστάσεις απαιτούν την ύπαρξη λίγου ψωμιού.
Υλικά
1 φύλλο περέκ
1 – 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Υλοποίηση
Παίρνουμε ένα φύλλο περέκ και το τοποθετούμε μέσα σ’ ένα ταψί. Το ραντίζουμε από την πάνω του πλευρά με λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικά το ψεκάζουμε μ’ ένα σπρέι λαδιού. Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα, και το ψήνουμε για 12 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει ελαφρύ ροδοκόκκινο χρώμα.
Το σπάζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια και το σερβίρουμε ζεστό και λαχταριστό
Το φύλλο περέκ μετατρέπεται πανεύκολα σε πρωτότυπα και πολύ ανάλαφρα κρουτόν.
Κριτσανιστά και πεντανόστιμα, απογειώνουν τα πιάτα μας και χαρίζουν μια νότα νοστιμιάς και έκπληξης σε πράσινες σαλάτες ή σε βελουτέ σούπες.
Υλικά
1 φύλλο περέκ
1 – 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
Υλοποίηση
Παίρνουμε ένα φύλλο περέκ και το τοποθετούμε μέσα σ’ ένα ταψί. Το ραντίζουμε από την πάνω του πλευρά με λίγο ελαιόλαδο (ιδανικά το ψεκάζουμε μ’ ένα σπρέι λαδιού), το πασπαλίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι και προσθέτουμε μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, σε όποιο συνδυασμό θέλουμε. Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και το ψήνουμε για 12 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει ένα ελαφρύ ροδοκόκκινο χρώμα. Το θρυματίζουμε σε μικρά κομματάκια και εμπλουτίζουμε μ’ αυτά τις πράσινες σαλάτες ή τις βελουτέ σούπες, λίγο πριν το σερβίρισμα.
Τα φύλλα περέκ μπορούν να μετατραπούν σε πεντανόστιμη συνοδεία για όλα τα ντιπ. Ετοιμάζουμε 2-3 ντιπ της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε σε βαθιά μπολάκια στο κέντρο του τραπεζιού. Για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο, γουακαμόλε, πέστο, ταραμά, μελιτζανοσαλάτα κτλ. Παράλληλα ετοιμάζουμε 2-3 φύλλα περέκ όπως ακριβώς τα ετοιμάζουμε στη συνταγή για κρουτόν. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα σπάζουμε σε κομμάτια, στο μέγεθος που έχουν τα πατατάκια. Τα τοποθετούμε σε μια γαβάθα και… έτοιμο το βραδυνό σνακ για όλη την παρέα. Βουτάμε τα φύλλα περέκ στα μπωλάκια με τις λιχουδιες και συνοδεύουμε τις γαστρονομικές δημιουργίες μας μ’ ένα ποτύρι κρασί ή μία μπύρα.
Με τα φύλλα περέκ μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικά πρωτότυπα τοστ, με ό,τι γέμιση θέλουμε. Μετατρέψτε τα κλασικά τοστ σε γαστρονομική δημιουργία με ένα φύλλο περέκ.
Υλικά
1 φύλλο περέκ
50 γρ. περίπου τριμμένη γραβιέρα ή κάποιο άλλο τυρί που αγαπάμε
Υλοποίηση
Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τις δύο πλάκες της τοστιέρας. Σπάμε το φύλλο περέκ στα δύο. Βρέχουμε το ένα κομμάτι φύλλο, βάζοντας το για λίγο κάτω από το βρύση και το ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σ’ ένα πιάτο. Βρέχουμε και ψήνουμε και το άλλο κομμάτι επίσης για 3-4 λεπτά. Μόλις ροδοκοκκινίσει το πασπαλίζουμε με το τυρί και το σκεπάζουμε με το ήδη ψημένο φύλλο. Το ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμη, έως ότου λιώσει το τυρί. Και το σερβίρουμε ζεστό.
tip: δεν φοβόμαστε να σπάσουμε το φύλλο περέκ. Με το ψήσιμο τα κομμάτια του φύλλου ενώνονται και γίνονται και πάλι μία ενιαία επιφάνεια.
tip: εκτός από τυρί μπορούμε να προσθέσουμε αλλαντικό ή λεπτές φέτες ντομάτας.
Με τα φύλλα περέκ μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικές πίτες στο τηγάνι, σε λίγα μόλις λεπτά. Επιλέγουμε τη γέμιση που αγαπάμε, με τυριά, αλλαντικά ή λαχανικά και δημιουργούμε πεντανόστιμες πίτες.
Υλικά
2 φύλλα περέκ
1 – 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
70 γρ. περίπου τυρί φέτα θρυμματισμένη
Υλοποίηση
Ρίχνουμε ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία. Βρέχουμε στιγμιαία ένα φύλλο περέκ και το τοποθετούμε στο τηγάνι. Αν το τηγάνι μας έχει διαφορετική διάμετρο από το φύλλο περέκ, μπορούμε να σπάσουμε το φύλλο και να το προσαρμόσουμε στο σκεύος μας. Το αφήνουμε να ροδίσει από τη μία πλευρά και μόλις πάρει χρώμα το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε το φύλλο με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. Μόλις ροδίσει και η κάτω πλευρά του φύλλου, καλύπτουμε το τυρί με ένα 2ο φύλλο περέκ και με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε τα φύλλα, ώστε να ροδίσει και από αυτή την πλευρά. Η πανάλαφρη, γευστική πίτα μας είναι έτοιμη.
Μπορούμε στη γέμιση να προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο για φρεσκάδα και άρωμα.
tip: δεν φοβόμαστε να σπάσουμε το φύλλο περέκ. Με το ψήσιμο τα κομμάτια του φύλλου ενώνονται και γίνονται και πάλι μία ενιαία επιφάνεια.
Τα φύλλα περέκ μπορούν να μετατραπούν σε μία ιδανική βάση για πίτσα. Γρήγορα, χωρίς ζύμωμα, μέσα σε λίγα λεπτά, έχουμε έτοιμη μία πεντανόστιμη πίτσα.
Υλικά
3 φύλλα περέκ
1 – 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1ο0 γρ. περίπου μοτσαρέλα
4-5 φέτες προσούτο
5-6 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
Υλοποίηση
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί μας. Βρέχουμε στιγμιαία ένα φύλλο περέκ και το τοποθετούμε στη βάση του ταψιού. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε μ’ ένα πινέλο όλη την επιφάνειά του φύλλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με ακόμη 2 φύλλα. Ρίχνουμε πάνω από το 3ο φύλλο σάλτσα ντομάτας, τριμμένο τυρί, κομμάτια αλλαντικού, αν θέλουμε ψιλοκομμένα μανιτάρια ή οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς με αέρα, στη μεσαία θέση, για 3-5 λεπτά. Η πίτσα μας είναι έτοιμη!
Κορυφαίες συνταγές της ελληνικής παράδοσης, αποτελούν οι πίτες που παντρεύουν την ανάλαφρη γεύση ενός φρέσκου τυριού με τη γλύκα από το μέλι, το πετμέζι ή το ρετσέλι. Μπορούμε σε ελάχιστα λεπτά να ετοιμάσουμε μία πεντανόστιμη μυζηθρόπιτα με ρετσέλι και φύλλα περέκ.
Υλικά
2 φύλλα περέκ
70 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
2 κουταλιές ρετσέλι
Υλοποίηση
Βρέχουμε στιγμιαία ένα φύλλο περέκ και το τοποθετούμε σε ζεστό τηγάνι. Μόλις πάρει χρώμα το αναποδογυρίζουμε, το πασπαλίζουμε με το τυρί και απλώνουμε το ρετσέλι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Βρέχουμε ένα δεύτερο φύλλο περέκ και σκεπάζουμε τη γέμισή μας. Αναποδογυρίζουμε όλη την πίτα μας ώστε να πάρει χρώμα και η πάνω πλευρά. Σερβίρουμε αμέσως.
Αντί του χρονοβόρου μπακλαβά μπορούμε να φτιάξουμε στη στιγμή μία δημιουργική εκδοχή του, τραγανιστή και μυρωδάτη και να σερβίρουμε έτσι ένα σπάνιο επιδόρπιο
Υλικά
1 φύλλo περέκ
2 – 3 κουταλιές ζάχαρη
80 γρ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
λίγη τριμμένη κανέλα
Για το σιρόπι μελιού
4 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές βραστό νερό
Υλοποίηση
Βρέχουμε στιγμιαία ένα φύλλο περέκ και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Το ψήνουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για περίπου 7 με 8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι μελιού, διαλύοντας σε ζεστό νερό το μέλι μας. Σπάμε το καραμελωμένο φύλλο περέκ σε ακανόνιστα κομμάτια. Τοποθετούμε ένα κομμάτι φύλλου σ’ ένα πιάτο, ρίχνουμε 2 κουταλιές σιρόπι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ακουμπάμε από πάνω του ακόμη 1 κομμάτι φύλλου, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία σιρόπι-καρύδια και αν θέλουμε βάζουμε και 3ο «πάτωμα» στον μπακλαβαδένιο πύργο μας. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.