This shop uses cookies and other technologies so that we can improve your experience on our sites. For more information, please refer to the Terms of Use..
Aegina Pistachio, the Unique!

Aegina Pistachio, the Unique!

In: Articles

The peanut or Pistacia vera, is a deciduous tree, with branches that have a crust color, leathery leaves and green complexes! It comes from Iran and is cultivated from Asia, the Mediterranean countries and up to America!

Το φυτό
Η φυστικιά ή Pistacia vera, είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο, με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί, φύλλα δερματώδη και σύνθετα πράσινου χρώματος!
Κατάγεται από το Ιράν και καλλιέργείται από την Ασία, τις Μεσογειακές χώρες και μέχρι την Αμερική!

Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δέντρα και γονιμοποιούνται με την γύρη.

Ο καρπός έχει μήκος 1-2 εκατοστά, το περικάρπιο του είναι δερματώδες και έχει πράσινο χρώμα, ενώ εσωτερκά ο καρπός είναι ξυλώδης και σκληρός.

Όταν ωριμάσει το περικάρπιο αποκτά ωχρή όψη και σχίζεται.
Η ψίχα του του φυστικιού έχει πλεόν πράσινο χρώμα, περιβάλλεται από λεπτό φλοιό ρόδινου χρώματος και οι καρποί της φυστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά.
Για την ιστορία
Το φυστίκι Αιγίνης είναι ένας από τους πιο εύγευστους και αναγνωρίσιμους ξηρούς καρπούς στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο!

Το επώνυμο, σε καλλιέργεια προϊόν του νησιού, ξεκίνησε αρχικά να καλλιεργείται στο νησί μικρό νησί της Αίγινας περίπου το 1860.

Η καλλιέργεια
Παρόλο που η καλλιέργεια της φυστικιάς εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετέπειτα, το αιγινίτικο φυστίκι ποιοτικά, γευστικά, αρωματικά και χαρακτηριστικά,
θεωρείται ως το καλύτερο όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και διεθνώς!
Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού και η σύσταση του άγονου χώματος και η χαμηλή υγρασία, έχει ευνοήσει την ανάπτυξη καλλιέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας αλλά και έχει βοηθήσει ολόκληρη την οικονομία του νησιού!

Η συγκομιδή του φυστικιού ξεκινάει τέλη Αυγούστου και συνεχίζετε ως τον Σεπτέμβρη.

Η αναγνώριση προιόντος
Το φυστίκι Αιγίνης από το 1994 αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ προϊόν και προστατεύοντας το φιστίκι της Αίγινας, ως μοναδικό προϊόν και διεκδικώντας το όνομα προέλευσης!

 

Διατροφική Αξία
Το φυστίκι είναι πλούσια πηγή φυτικής στερόλης και προσφέρουν στον οργανισμό εξαιρετικά και απαραίτητα στοιχεία όπως πρωτείνη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία,
μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και φυσικά όλη την ενέγεια που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός!

Και όλα αυτά με μια χούφτα φυστίκια, καθώς 30 gr. προσδίδουν στον οργανισμό 170 kcal!

Tα φυστίκια εκτός από την ξεχωριστή διατροφική αξία που προσδίσουν στον οργανισμό, ισοδυναμούν και με μια μερίδα κρέας, όσον αφορά την πρωτείνη που προσφέρουν στον οργανισμό, γι” αυτό και θα ενδείκνυται να καταναλώνονται από τους χορτοφάγους!

Τα φυστίκια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην μείωση της χοληστερίνης.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν από τη γήρανση, τα καρδιαγγειακά και αρτηριοσκλήρυνση.

Τα φυστίκια στην κουζίνα
- Μπορείτε να απολαύσετε τα φυστικία ως ξηρούς καρπούς, αλατισμένους ή ανάλατους!
Τα φυστίκια ταιριάζουν σε άπειρα φαγητά και γλυκά!
- Φτιάξτε σαλάτες, κρούστες κρεατικών, ταιριάζει με ριζότο, πλιγούρι και κρέατα!
- Στα γλυκά απολαύστε τ σε παγωτά, κέικ, μπισκότα, σιροπιαστά, συνδιάστε τα σε γλυκά με μέλι, φρούτα αλλά και με σοκολάτα!
- Φτιάξτε παστέλι και φυσικά γλυκό του κουταλιού!
- Το πιο ξακουστό, φυσικά, γλυκό που περιέχει φυστίκι είναι ο μπακλαβάς!
- Συνδιάστε επίσης τα φυστίκια ξερά φρούτα, μπαχαρικά και μέλι!

ΠΗΓΗ: funkycook.gr

Comments

Leave your comment

* Required field

Top